Tot het hart van zaken leren doordringen

Ontvang Blik-Openers
Waar je aan lijdt is wat je leidt 

“Ja maar Jetske, jij kan àchter de dingen kijken….” 

Natuur

Ik ben opgegroeid op Walcheren, Zeeland en geboren op 7 nov 1974.
Als klein kind al was ik het liefste buiten. Ik hou van de zee, het bos en de sterren en ik verwonder me nog elke dag hoe ze in elkaar zit. Niks wordt aan het toeval gelaten en elk microsysteem is opgenomen in een groter systeem. Verwondering is misschien wel mijn grootste kracht.

Cultuur en religie

Naast mijn liefde voor de natuur had ik al jong interesse voor andere culturen, hun religie en spiritualiteit. Deze fascinatie en mijn nieuwsgierigheid zit in mijn genen. Mijn opa was zeeman en had over hele wereld gevaren. Ik noemde hem mijn ‘boeken opa’, precies zoals mijn moeder, die dezelfde genen heeft, nu de ‘boeken oma’ is voor mijn eigen dochters. 

Harde leerschool

Tijdens het laatste jaar van mijn VWO had ik een reis naar India geboekt om het Boeddhisme te leren kennen en te backpacken. Op mijn 19e ging die reis niet door omdat ik verliefd werd op een yogaleraar die ook alles van de sjamanen in Mexico wist. Zo ging mijn leventje door. In de tijd dat mijn klasgenoten naar de universiteit gingen, was dit mijn leerschool. Deze ‘tussen universiteit’  bleek een periode te worden waar ik avontuur, angst, pijn, armoede, geweld en haat heb leren kennen en 6 jaar aan de rand van de samenleving heb geleefd. Achteraf gezien is dit voor mijn leven en werk een belangrijke periode geweest. De theorie die ik in de jaren erna kreeg kon ik steeds toetsen aan wat ik had meegemaakt. 

Eeuwige leerling

Pas rond mijn 27e ging ik Psychosynthese studeren en ik ben niet meer gestopt met leren sindsdien. Ik ben korte of langere tijd in de leer geweest bij het Instituut voor psychosynthese, de Universiteit van Amsterdam, een (archetypisch) psycholoog, een sjamaan, een centrum voor verlies en trauma integratie, een cultuur historisch filosoof en een mysterieschool. Psychosynthese is wel mijn grote liefde gebleven. Zij is zo’n allesomvattende en inclusieve psychologie, met zoveel oude kennis erin verweven, dat alles wat ik erna geleerd heb eigenlijk allemaal in deze leer te plaatsen was. Omdat Psychosynthese ook nog eens zo praktisch toepasbaar is, is het een soort levensmissie geworden om deze psychologie bij jong volwassenen onder de aandacht te brengen. 

Vertragen en verfijnen

Ik ben inmiddels 46 jaar en nog steeds even nieuwsgierig. Ik weet inmiddels wel dat ik mijn gedrevenheid in toom mag houden en heb met het ouder worden de waarde van vertraging en verfijning geleerd.
Mijn grote wens voor de rest van mijn leven is om de kennis en ervaring die ik heb opgedaan met anderen te kunnen delen en bij anderen dezelfde nieuwsgierigheid voor de magie van ons bestaan op te wekken of weer wakker te maken. En op mijn beurt weer van hen te leren. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Het abstracte denken leert ons patronen te zien in feiten, die op het eerste gezicht geen samenhang vertonen. Dit vermogen patronen te zien lijkt de volgende stap die de collectieve mensheid moet zetten”

Diana Whitmore

Jetske's professionalism as coach but above all as motivator is of world class quality. She has an unstoppable energy and enthusiasm that rubs off on everyone who is associated with her. Her cultural sensitivity creates an all inclusive atmosphere where everyone feels fully empowered to contribute and strive for personal and collective life fulfillment. I have rarely come across a person like Jetske in my almost 30 years as an international HR executive. I can therefore recommend her highly to help you and your people to strive for the right balance in life.

Wim Dufourné

Partner at NGL Executives

Contactformulier

14 + 8 =