Tot het hart van zaken leren doordringen

Ontvang Blik-Openers
Als je durft te zijn waar je van weg wil, ben je thuis

“Ja maar Jetske, jij kan àchter de dingen kijken….”

Dit zei mijn moeder een paar jaar geleden tegen me, bijna verontwaardigd omdat ik blijkbaar altijd een bepaalde kijk op zaken heb die voor haar minder voor de hand ligt. Die blik is mijn handelsmerk en het verschuiven van perspectieven ook.

Deze blik, waar ik soms net zo van beschuldigd ben als in gehuldigd wordt lijkt steeds weer te verbinden. Boven met beneden. Polariserende meningen of mensen. Verschillende werelden.
Zo verstond ik op de middelbare school zowel de leraren en mijn medeleerlingen uit mijn klas, waardoor ik heel veel gedaan kreeg. En werk ik lekker met zowel mensen van de straat, studenten of de elite. En het leukst vind ik nog als werelden bij elkaar komen en ik als vertaler kan optreden of de spanning creatief kan gebruiken.

Een randfiguur zijn zit me in het bloed….

Ik heb ook tot drie keer toe op een dijk gewoond (scheiding tussen water en land), en leefde ik na een fijne beschermde jeugd vanaf mijn 19e ineens 7 jaar aan de rand van de samenleving. En ik hou zowel van wetenschap als religie en spiritualiteit en zoek en studeer ik al jaren naar de relatie ertussen.

Voor mijn klanten blijk ik de brug tussen hun binnen en buitenwereld en het bewuste en het onbewuste. Bij materialisten zoek ik de weg naar de geest en zingeving en bij de spirituelen benadruk ik het belang van de feiten help ik ze vorm te geven wat ze vaak al zo lang voor zich zien.

In de mythologie noemen ze types zoals ik een psychopompus of ben ik de veervrouw die mensen van de ene wereld naar de andere brengt en in geen van beide thuishoort.

Zo langzamerhand begin ik me op mijn plek te voelen in die soort tussenwereld. Daar waar niets is, waar het ook eenzaam voelt en donker is bij tijd en wijlen, maar toch alles en iedereen bereikbaar is.  Ik schrijf graag over dat gebied. De plek waar we het nog niet weten, de plek van ons hart.

De plek waar je thuiskomt als je durft te zijn waar je van weg wilt.

Verwondering is misschien wel mijn grootste kracht. Mijn favoriete kinderboek is De kleine johannes, die met eenzelfde verwondering naar de natuur kijkt en ziet hoe alles om hem heen leeft. Tegelijk voel ik me een kleine Einstein (niet zo slim, maar wel net zo nieuwsgierig) en zoek ik in de feiten en kleine gebeurtenissen naar universele dynamieken, patronen en samenhangen. In de natuur, zo ook in onze natuur is elk microsysteem opgenomen in een groter systeem. De maan regelt eb en vloed, de menstruatiecyclus en elk jaar doorlopen we eenzelfde ritme langs de seizoenen. Hoe ouder ik wordt, hoe meer ik zie hoe die binnen en buitenwereld zich langs dezelfde cycli en ritmes bewegen.

Cultuur en religie

Naast mijn liefde voor de natuur had ik al jong interesse voor andere culturen, hun religie en spiritualiteit en heb 2 boekenkasten vol met mooie boeken hierover. Deze fascinatie en mijn nieuwsgierigheid zit ingebakken. Mijn opa, de vader van mijn moeder was ook gek van dit soort boeken en onderwerpen en kwam vanuit zijn zeemanschap veel met andere culturen en kennis in aanraking. Hij was mijn boeken opa en ik ging t liefst met hem naar Huson, de plaatselijke boekwinkel. Misschien niet per se om de boeken zelf maar om de wereld die openging in zijn buurt in relatie met boeken: wat ik nu zelf steeds vaker ervaar.

Eeuwige leerling

Na mijn eigen ‘levensuniversiteit’ (de 7 jaar aan de rand van de samenleving) ging ik studeren: Psychosynthese. In de afgelopen 20 jaar ben ik daarnaast korte of langere tijd in de leer geweest bij de Universiteit van Amsterdam, een (archetypisch) psycholoog, een sjamaan, een centrum voor verlies en trauma integratie, een cultuur historisch filosoof en een mysterieschool. Psychosynthese is wel mijn grote liefde gebleven. Het is een inclusieve psychologie, met wortels in ons rijke verleden van oude wijsheid en een theorie die niet holistisch doet, maar is. Lees hier meer over Psychosynthese.

”Het abstracte denken leert ons patronen te zien in feiten, die op het eerste gezicht geen samenhang vertonen. Dit vermogen patronen te zien lijkt de volgende stap die de collectieve mensheid moet zetten”

Diana Whitmore

Jetske's professionalism as coach but above all as motivator is of world class quality. She has an unstoppable energy and enthusiasm that rubs off on everyone who is associated with her. Her cultural sensitivity creates an all inclusive atmosphere where everyone feels fully empowered to contribute and strive for personal and collective life fulfillment. I have rarely come across a person like Jetske in my almost 30 years as an international HR executive. I can therefore recommend her highly to help you and your people to strive for the right balance in life.

Wim Dufourné

Partner at NGL Executives

Contactformulier

14 + 11 =